sobota, 14 lipca 2012

Spaghetti carbonara w dwóch odsłonach



Wakacyjne długie dni mijają szybciej niż bym chciała. Już mamy połowę lipca... zaraz sierpień, wrzesień i znowu październik. Powrót na uczelnię i gotowanie tylko dla siebie. Póki co jestem wykorzystywana do przygotowywania obiadków dla całej rodzinki. Profil żywieniowy mojej rodziny jest prosty i nudny.... zazwyczaj są ziemniaki + kotlety, czy tradycyjne polskie dania. Bez udziwnień. Tak już lubią. Oni... nie Ja! Dlatego próbuję to zmienić. Wprowadzam do ich diety nowe produkty, urozmaicam. 
Tym sposobem na naszym obiadowym stole wylądowała carbonara. Dwie wersje... bo tylko tatuś lubi boczek. Dla mnie, mamy i brata zaserwowałam opcję z kurczakiem. Na pewno zdrowszą. Ale kwestia gustu smakowego. Wybór pozostawiam wam.


Z boczkiem Z kurczakiem
Spaghetti carbonara z boczkiem lub kurczakiem ( 1 porcja!!) *
150g boczku pokrojonego w kosteczkę/ 150g piersi z kurczaka
1 łyżeczka oliwy
50ml śmietany kremówki (30%)
50ml śmietany 18%
1/2 żółtka
sól/pieprz
1/2 plastra żółtego sera
porcja makaronu

Boczek/pierś kroimy i podsmażamy na oliwie. Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie. Żółtko mieszamy z przyprawami, śmietanami i serem(pokrojony/starty). Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje.Nie za długo!
Przyozdobić bazylią.
Smacznego 
*ilość składników pomnożyć przez liczbę porcji.


14 komentarzy:

  1. Zdecydowanie bardziej lubię z boczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z pewnością wybieram wersję z kurczakiem :-)
    Też staram się urozmaicać dietę mojej rodzinki, ale idzie to dość opornie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze ma z Tobą rodzinka:-). Nie będą chcieli Cię wypuścić na uczelnię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak mam. Mi proponują otworzenie knajpy i modlą się w żartach by dziecko na gospooodarstwie zostało. Nawet bajzel w kuchni im nie przeszkadza.
      Co dopiero Siaśkę która więcej piecze i gotuje :D

      Usuń
  4. A ja nie lubię carbonary mi zrób z sosem pomidorowym <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla Ciebie wszystko :D hahaha
      mi smakowała, ale też wolę wersję pomidorową :D

      Usuń
  5. Tak jak za boczkiem nie przepadam, tak w carobarze go uwielbiam ;D jeden z moich ulubionych makaronow :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardziej kusi z boczkiem, ale jednak wybrałabym z kurczakiem, ku obniżeniu kalorii

    OdpowiedzUsuń
  7. wersja z kurczakiem kusi zmysły:) muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. mam takie same sztućce!:D na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a kiedy kolejne przepisy co?????czekam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakbym czytała opis mojej rodzinki, kotlet z ziemniakami i męska część rodziny jest zadowolona:P
    Z chęcią zjadłabym taki talerz carbonary.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie szukałam przepisu na spaghetti carbonara z kurczakiem i znalazłam u Ciebie :) zamierzam przygotować chłopakowi dziś coś smacznego i mam takie techniczne pytanie, czy dodawałaś kiedyś serek mascarpone zamiast śmietanki? :) Osobiście kiedyś jadłam właśnie z serkiem i mi bardzo smakowało, zastanawiam się czy przepis w takim razie będzie się różnił jakoś bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...