czwartek, 28 czerwca 2012

Murzynek muśnięty czekoladą


Wczoraj w czasie półfinałowego meczu mój tatuś chodził z pokoju do kuchni. Kręcił się i wiercił... powód? Ciasto skończyło się i nie było nic słodkiego... i jeszcze Portugalia przegrała ( z czego ja się bardzo cieszę) i był bardzo niezadowolony.
Dlatego dzisiaj z samego rana upiekłam ciasto. Z myślą o nim. Z myślą o dzisiejszym meczu, żeby zasiadając przed telewizorem było w co zatopić ząbki.
A, że murzynek to najprostsze ciasto świata i tym bardziej takie smaczne... padło na niego!
Tylko jeden problem... w większości murzynkowych przepisów jest margaryna. Zawsze korzystałam właśnie z tej receptury. Ale co, jak ja mam tylko mały kawałek który pozostał po ostatnim pieczeniu?
Na szczęście przypomniałam sobie, że gdzieś kiedyś w maminym zeszycie widziałam wersję na oleju. Minimalne modyfikacje i jest. Pewnie nawet trochę zdrowszy. A ten kawałek margaryny trafił do polewy.
Tatuś po pracy dostał solidną porcję ciacha i kawkę. Efekt- uśmiech na jego twarzy.



Murzynek muśnięty czekoladą
2 jajka
1 szkl cukru
2 łyżki syropu klonowego
5 kropli aromatu śmietankowego
1 szkl mleka
1 i 1/3 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia + łyżeczka sody
3 łyżki kakao
1/2 szkl oleju

50g margaryny
5 łyżeczek cukru
1 łyżka mleka
2 łyżki kakao

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy syrop i aromat. Cały czas ubijając w jedną stronę dodajemy po kolei jak w przepisie składniki. Pieczemy 40min w nagrzanym do 180stopni piekarniku do suchego patyczka.

W rondelku rozpuszczamy margarynę z mlekiem, cukrem i kakao. Polewamy przestudzone ciasto

Smacznego!


14 komentarzy:

  1. na oleju o nieco zdrowszy : ) margaryny w kostce to wielkie zło. ;p
    wygląda przepięknie, kusi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za margaryna w ciastach, ta wersja bardziej mi się podoba ;) no i ciasta na oleju sa takie fajnie wilgotne

    Tata, musi być z córki bardzo zadowolony ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja zawsze robie na oleju i wchodzi pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mam smaka na mocno czekoladowe ciacho! jutro uruchamiam piekarnik :D

    OdpowiedzUsuń
  5. niby nie polskie, ale jakies u nas popularne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bajecznie, to prawdziwa czekoladowa klasyka, a nie jadłam murzynka całe wieki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki niewinny murzynek, a tyle doznań smakowych przynosi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbowałam dziś ten przepis i jest pyszny, wyrósł jak szalony :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A syrop klonowy musi być? :) Bo nie mam. można go czymś zastąpić ? :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...