sobota, 23 czerwca 2012

Jabłkowa tarta z mleczną czekoladą



Dzień Ojca jest już dzisiaj. Z tej okazji dla mojego tatusia upiekłam taką o to tartę. Jest bardzo zadowolony, ponieważ w smaku jest nieziemska. Początkowo miała to być tarta z rabarbarem i białą czekoladą którą widziałam u Rocksanki. Ale mam zużyła cały rabarbar, w sklepie nie było białej czekolady, a w domu okazało się, że mam za mało margaryny i nie mam śmietany. Więc tamten przepis był tylko inspiracją. Szczerze polecam. Ja z pewnością powtórzę ją już wkrótce. Bo śniadanko z nią to poezja.



Jabłkowa tarta z mleczną czekoladą (forma 30cm)
250g mąki pszennej
70g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g zimnej margaryny
2 jajka
30g cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego

1kg jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
5 łyżek syropu klonowego
2 łyżki wody
100g mlecznej czekolady

100g płatków owsianych
30g mąki pszennej
70g cukru
2 łyżeczki cynamonu
80g  rozpuszczonej margaryny

Mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy bardzo drobno pokrojoną margarynę. Siekamy nożem do połączenia się składników. Wbijamy jajka, oraz dajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 30min do zamrażalnika. Formę do tarty smarujemy delikatnie margaryną.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Wstawiamy na 30min do lodówki. 
Piekarnik rozgrzewamy do 190stopni. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15min. Chłodzimy.
Jabłka z cukrem i wodą gotujemy na małym ogniu ok. 10min co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jabłka odsączamy z soku i odstawiamy. Sok gotujemy do zmniejszenia ilości i powstania syropu (ok. 2 łyżek)
W misce mieszamy składniki na kruszonkę. 
Czekoladę łamiemy i posypujemy tartę. Na to dajemy jabłka. Polewamy syropem i na wierzch układamy kruszonkę. Pieczemy 30min.
Smacznego 


15 komentarzy:

  1. muszę zrobić taką tartę! twoja jest idealna: dużo nadzienia i chrupiąca kruszonka (z tego co widać) :D
    przepis zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D jest na prawdę pyszna!! a to, że zredukowałam ilość margaryny w cieście jest niewyczuwalna :D bo powinno być więcej :D i w kruszonce też... można dzięki temu zjeść większy kawałek
      a chrupkośc pozostaje ta sama :D

      Usuń
  2. z mleczną czekoladą *_* musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie :) Proszę dodać banerek akcji, pozdrawaiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Porywam jeden kawałek do popołudniowej kawki :0
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, jak uwielbiam! Mało ciasta, pełno jabłek <3

    OdpowiedzUsuń
  6. moja ulubiona wersja jablecznika ;p i do zrobienia caly rok

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka :) Ojej i poziomki :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczna:). I ta owsiana kruszonka<3

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmmmm..... boska! zapisane, do spróbowania :) dziękuję za udział w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo dobre w smaku :) ale gorzej z wyglądem bo mi po upieczeniu jak kroje wszystkie jabłka się rozsypują :(

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...