Uwielbiam obiady które mam na kilka dni i przy tym są smaczne i sie nie nudzą.
Te gołąbki to właśnie coś takiego. I nie musimy bawić się w zawijanie, a dla mnie to duży plus.
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym
1 kg mięsa mielonego
100g ryżu surowego
1 mała kapusta pekińska
2 jaja
przyprawy- u mnie duzo chilli
+ mąka do obtoczenia
+ oliwa do obsmażenia
sos
500g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
200ml śmietanki 30 %
200 ml wody
1 łyżka mąki ziemiaczanej
przyprawy
Kapuste drobno posiekać. Wrzucić do garnka i zalać kilkoma łyżkami wody. Gotować na małym ogniu do odparowania wody. Wymieszać surowy ryż, mięso, kapustę, jaja i przyprawy.
Uformować kulki i obtoczyć w mące. Obsmażyć na oliwie. Tylko do zamknięcia się mięsa.
Na oliwie przesmażyć cebulę, dodać pokrojone pieczarki i doprawić. Śmietankę wymieszać z wodą i mąką. Wlać do pieczarek i porządnie mieszać.
Kotleciki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem.
Zapiekać godzinę w piekarniku.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz