Pierwsze podejście do jarmużu. Udane. Najlepiej podobno udusić go z dużą ilością czosnku.
U mnie z dodatkiem dyni, którą znalazłam na dnia szafy i pomidorów. Podane z ryżem i brokułami.
Pyszności
Duszona dynia z jarmużem w pomidorach
300 g dyni
2 garści jarmużu
1 łyżka oliwy
1/2 puszki pomidorów
1 szklanka bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
chilli/pieprz/sól
Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać dynię i przesmażyć kilka minut. Zalać bulionem, dodać jarmuż. Trzymać na gazie ok. 5 minut mieszając. Pod koniec dodać pomidory i doprawić. Dusić na małym ogniu kilka minut, do zredukowania płynów.
bardzo dietetyczne - coś dla mnie
OdpowiedzUsuńuwielbiam duszony jarmuż, pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i chętnie dodam go do akcji "Dania dla urody" - proszę tylko wkleić baner akcji pod postem. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWiesz, że ja nie jadłam jeszcze jarmużu? Chyba czas to nadrobić, bo to danie wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowało mi te danie :). Ostatnio robiłam podobne - dynię z kaszą jaglaną, grzybami oraz zielonym groszkiem wg przepisu podanego na https://najlepszewkuchni.pl/. Według mnie dynia z takimi dodatkami jest bardzo smaczna. Potrawkę polecam jako danie obiadowe lub kolację.
OdpowiedzUsuń