czwartek, 27 lutego 2014

Oponki serowe

Tłusty czwartek Pączki mam kupne, bo zapomniałam kupić drożdży.
Za to w lodówce mam zawsze spory zapas białego sera.
Wyszły pyszne, miękkie, lekkie i wilgotne w środku.

Oponki serowe
500g półtłustego sera białego
3szkl mąki pszennej
100g masła
1/2szkl cukru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżka spirytusu/octu
4 jajka

+olej do smażenia
+lukier
Ser utrzeć/ przecisnąć przez praskę. Wymieszać z resztą składników. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne dodać mąkę i zagnieść ciasto. Na stolnicy wałkować blaty ciasta grubości ok. 1cm. Szklanką wyciskać koła, następnie kieliszkiem wyciskać mniejsze kółka.
Oponki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Olej jest gotowy do smażenia kiedy po wrzuceniu kawałka chleba zaczyna się pienić.
Wyciągać łyżką cedzakową i odsączać na papierowych ręcznikach.
Polać lukrem/ posypać cukrem pudrem.

Tłusty czwartek 2014

4 komentarze:

  1. Przypomniałaś mi dziecęce czasy, kiedy zajadałam się oponkami. Pamiętam ich smak, wygląd... Twoje są inne, ale i tak narobiłaś mi ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak z dzieciństwa, mama czasem takie robiła :) Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...