Za to w lodówce mam zawsze spory zapas białego sera.
Wyszły pyszne, miękkie, lekkie i wilgotne w środku.
Oponki serowe
500g półtłustego sera białego
3szkl mąki pszennej
100g masła
1/2szkl cukru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżka spirytusu/octu
4 jajka
+olej do smażenia
+lukier
Ser utrzeć/ przecisnąć przez praskę. Wymieszać z resztą składników. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne dodać mąkę i zagnieść ciasto. Na stolnicy wałkować blaty ciasta grubości ok. 1cm. Szklanką wyciskać koła, następnie kieliszkiem wyciskać mniejsze kółka.
Oponki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Olej jest gotowy do smażenia kiedy po wrzuceniu kawałka chleba zaczyna się pienić.
Wyciągać łyżką cedzakową i odsączać na papierowych ręcznikach.
Polać lukrem/ posypać cukrem pudrem.

Przypomniałaś mi dziecęce czasy, kiedy zajadałam się oponkami. Pamiętam ich smak, wygląd... Twoje są inne, ale i tak narobiłaś mi ochoty:)
OdpowiedzUsuńSmak z dzieciństwa, mama czasem takie robiła :) Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuń