środa, 25 grudnia 2013

Staropolski piernik dojrzewający

Odrobinę spóźniłam się z tym przepisem. Na wykonania tego ciasta potrzebujemy kilka tygodni, ale kto powiedział, że piernik ten można piec tylko na święta? W środku lata będzie równie pyszny.
A, jest niesamowicie delikatny, aromatyczny, rozpływający się w ustach.
Do przełożenia użyłam powideł śliwkowych dzięki czemu nabrał charakteru.
Ciasto najlepiej wyrobić ok. 5 tygodni przed pieczeniem i odłożyć w kąt lodówki. Pieczemy kilka dni przed podaniem. Można piec razem, ja jednak upiekłam kilka osobnych placków. Piernik przekładamy ulubionym smarowidłem, obciążamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed podaniem polewamy czekoladą.



Staropolski piernik dojrzewający
1 kg mąki
500g miodu
1 szkl cukru
1/2 szkl mleka
3 jajka
150g masła
150g smalcu <można zastąpić masłem>
3 łyżeczki sody
szczypta soli
50g przyprawy do piernika

+powidła
+czekolada

Smalec, masło, cukier i miód rozpuścić w garnku. Odstawić do wystudzenia.
Sodę wymieszać z mlekiem. Wszystkie składniki połączyć razem. Ciasto wyrobić i przełożyć do garnka. Przykryte ściereczką odstawić w chłodne miejsce.
Ciasto podzielić na 3-4 części. Podsypując mąką rozwałkować 4 placki. Piec w nagrzanym piekarniku 20min w temp 180stopni.
Wystudzone blaty przełożyć powidłami, obciążyć. Przed podaniem polać stopioną czekoladą.

6 komentarzy:

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...