środa, 18 września 2013

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem




Pierogi te podobno goszczą w Polskiej kuchni już od dawien dawna <kuchnia kresowa>. Cóż ja jadłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni <chciałam wykorzystać resztę kaszy z obiadu>.
Ich smak bardzo przypadł mi do gustu. U mnie w wersji pełnoziarnistej <zdrowe odżywianie> jednak jeśli nie lubicie ciemnej mąki użyjcie zwykłej pszennej.
Farsz jest bardzo zdrowy, w końcu jest to kasza i biały ser. Także jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Następnym razem dodam również miętę, bo podobno bardzo pasuje.
Podawać z gęstą śmietaną lub jak ja ze szpinakiem <od dziecka nie lubiłam pierogów ze śmietaną>






Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 małe jajko
1 łyżeczka oliwy
szczypta soli
100ml ciepłej wody

Mąkę przesiać na stolnicę, uformować wgłębienie do którego wbić jajko, sól i oliwę. Zamieszać widelcem, powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).

farsz
pół woreczka ugotowanej kaszy
200g twarogu półtłustego
1 jajko
sól/pieprz
opcjonalnie mięta

Kaszę wymieszać z twarogiem i jajkiem, doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie miętą.

Ciasto rozwałkować na stolnicy. Dużą szklanką wykrawać kółka, małą łyżeczką nakładać arsz i delikatnie zlepiać brzegi.
Zagotować wodę w garnku, dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek,zamieszać, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z ulubionymi dodatkami lub odsmażone na oleju.

14 komentarzy:

  1. Jem takie tylko, że na słodko, z kaszą twarogiem i miętą polane śmietaną z cukrem :) Polecam. Takich też muszę spróbować, bo wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. kusza mnie te pierogi z kasza - nigdy nie jadlam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam domowe pierogi, ale takich jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bardzo lubię pierogi, a takim nadzieniu słyszałam mnóstwo razy, ale nie jadłam.
    Może zrobię w weekend, narobiłam sobie ochoty na pierogi i mój Luby też posmakuje ich pierwszy raz, w naszych regionach takich się nie jadało ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obok tych ze szpinakiem to są moje ulubione pierogi... Zawsze jem je polane masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię pierogi z takim farszem :) Zdrowo i niebanalnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie jadłam pierogów w takiej wersji, ale wyglądają bardzo apetycznie i będę musiała kiedyś spróbować takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kuchnia kresowa, kuchnia Lubelszczyzny - też takie określenie słyszałam. Od dziecka robiło się u mnie takie pierogi i szalenie je lubię:) Bez względu na rodzaj mąki;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich jeszcze nie jadłam, ale pomysł wydaje się bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kooocham je, ale na słodko! Ze śmietaną i cuuukrem *_*

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszneee!! domowe pierogi, z smakowitym, zdrowym farszem :) takie smakowite obiady dają radość :D

    OdpowiedzUsuń
  12. dawno mnie tu nie było, ale muszę powiedzieć, że pomysł na smak jak był tak jest :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kuchnia kresowa, kuchnia Lubelszczyzny - też takie określenie słyszałam. Od dziecka robiło się u mnie takie pierogi i szalenie je lubię:) Bez względu na rodzaj mąki;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...