czwartek, 30 maja 2013

Rabarbarowy Cobbler

 
Sezon na rabarbar trwa. Dobrze jest móc wyjść do ogródka i ściąć kilka świeżych gałązek tego warzywa. Uwielbiam go właśnie za tą charakterystyczną kwaskowatość. Na moim stole królują placki z rabarbarem.
Wraz z Sylwią znowu postanowiłyśmy pogotować razem<znowu>.
Ostatnio było awokado.
Teraz to ja za proponowałam cobbler z rabarbarem. Przepis dowolny.
Wyszło smacznie. Owoce pod lekkim ciastem.


Cobbler z rabarbarem /1 miseczka/
4 łodygi rabarbaru
1 łyżeczka miodu

Rabarbar obrać i pokroić. Poddusić na małym ogniu do zmięknięcia.

2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka masła /czubata/
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 jajka
50ml jogurtu naturalnego
chlust mleka

Składniki na ciasto wymieszać. Jeśli będzie za gęste rozrzedzić odrobiną mleka.

Naczynie żaroodporne/ miseczkę wysmarować masłem, wyłożyć owoce i zalać ciastem.
Piec 40min w 180stopniach.
Podawać z lodami.

20 komentarzy:

  1. Pycha! Dzięki za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się genialnie. Świetny blog. Zapraszam również na mojego - chilicake.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wam się udało to "coś" :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. O nie, nie podawać z lodami!^^ Wtedy traci się cudowny ciepły smak samego wypieku:)) No dobra, to ja jestem uprzedzona:p

    Pieczcie razem częściej, smacznie Wam idzie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dobrze Wam idą te akcje :) a podanie w takiej ślicznej filiżance to dobre posunięcie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Porwałabym teraz jako ' przed ' obiadowy deser:p

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem zachwycona pomysłem ^^
    Ślicznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niedlugo ZROBIE TO! Ostatnio robilam rabarbar pod kruszonka, wszystkim bardzo smakowalo, trzeba powtornie zabrac sie za rabarbar :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusie tym, oj kusicie :) U mnie dziś podobne smaki, zostało mi trochę rabarbaru, więc chyba wykorzystam go w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  10. na pewno musiało być pycha, lubię takie zapiekane dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. kwaśny rabarbar pod słodkim ciastem, to musi być pyszne! koniecznie do zrobienia jeszcze w tym sezonie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sama nie wiem które zrobic najpierw - Twoje czy Sylwii :D Oba prezentują się pysznie i na pewno obu wypróbuję póki sezon rabarbarowy trwa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. one są bardzo podobne :D ja użyłam po prostu jogurtu i dodałam trochę jajka. w smaku na pewno takie same

      Usuń
  13. Pomieszałam trochę Twój przepis z tym Sylwii i zrobiłam to cudo. Wyszło przepyszne, dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda bardzo apetycznie i ładną masz zastawę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Akurat mam w ogródku rabarbar ;D Świetny pomysł ;D
    Zapraszam do mnie http://gotowanie-po-mojemu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. podoba mi się, proste i szybkie, a rabarbaru u mnie nie zabraknie, wręcz przeciwnie, mama rozdaje krzaczki ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...