piątek, 15 lutego 2013

Zupa bagienna




Spotkanie bloggerek= mnóstwo pysznego jedznia.
Gotowałyśmy razem i w pojedynkę.
A po długim biegu niesamowicie miło przyjść na gotowe.
Dziękuję Olali!
Z Slyvvią nie mogłyśmy się najeść.



Cytuje Slyvvię:
Zupa bagienna
2 cukinie - umyte i pokrojone w kostkę
2 marchewki, pokrojone w plasterki
1 cebula, pokrojona w piórka
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
4 łyżki przecieru pomidorowego
puszka pomidorów
puszka cieciorki
ok. 5 kulek mrożonego szpinaku
sól, pieprz, zioła, chilli w proszku
woda
masło
+parmezan/mozzarella

Na maśle przez 5 minut podsmażać cukinię, marchew i cebulę. Dodać czosnek i mieszać aż lekko się zrumieni. Dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki oraz cieciorkę. Wymieszać i smażyć ok. 3 minut na wolnym ogniu.
Dodać wodę i doprowadź całość do wrzenia. Wrzucić szpinak i mieszać aż się rozpuści.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i chilli.
Rozlać zupę do miseczek i posypać poszczególne porcje serem. Podawać z świeżym pieczywem.
*Autorka zdjęć Slyvvia

10 komentarzy:

  1. Wygląda mega! Komentowałam już u Sylvvi, ale pokuszę się jeszcze raz, a co. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna rozgrzewająca zupka , mimo iż nazwa nie zachęca to z chęcią bym zjadła taką pyszną zupę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. poznańska zupka! ach, jest pyszna. mama mojej przyjaciółki taką robi!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wspaniale :) i chwytliwa nazwa przepisu ... ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie zupki, choć nazwa nie zachęca :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyżby bułeczki z Lidla? Uwielbiam tą podłużną szczególnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście.Najlepsze bułki ever ♥

      Usuń
  7. rewelacja... Pyszna taka na zimowe wieczorki :) Dobrze się bawiłaś widzę ;D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...