wtorek, 5 lutego 2013

Risotto z groszkiem z miętową nutą



Nie jest to tradycyjne risotto. Nie trzymałam się ram robiąc je. Nie miałam wina, w szafce był tylko brązowy ryż i zapomniałam kupić parmezanu. Ale wyszło coś smacznego.
Mięta jest ledwie wyczuwalna, ale jednak jest i nadaje ciekawy posmak.
W przygotowaniu risotto towarzyszyli mi
Maggie http://maggiegotuje.blogspot.com/




Risotto z groszkiem z miętową nutą
2 łyżki masła
1 mała cebula
100g brązowego ryżu
300ml bulionu warzywnego
100ml mocnego naparu z mięty
1 puszka zielonego groszku
sól/pieprz

Na maśle rumienimy cebulę. Wsypać ryż i chwilę potrzymać. Wlewać bulion porcjami do całkowitego wchłonięcia, po chwili dodać napar miętowy. Gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania płynów i zmięknięcia ryżu.
Połowę groszku potraktować blenderem. Do ryżu dodać groszek (oba!) doprawić.
Podawać
Smacznego

9 komentarzy:

  1. Zjadłabym, wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa jestem tego miętowego smaku ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Siaśka, przepraszam za moje gapiostwo, już Cię podlinkowałam :) Fajny pomysł z tym dodatkiem mięty do risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z ta mieta to musialo byc ciekawe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego klasycznego risotto z groszkiem jeszcze nie gotowałam, ta mięta jest bardzo przekonująca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięta bardzo pasuje do groszku :) Widząc ten brązowy ryż zacząłem się zastanawiać czy występuje w ogóle coś takiego jak brązowy ryż do risotto, teraz mam nad czym myśleć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wujek Google powiedział mi, że jest brązowy ryż arborio, ale niestety nie ma takich klejących właściwości jak biały :(

      Usuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...