poniedziałek, 21 stycznia 2013
Nigdy wcześniej nie robiłam, ani nie jadłam sufletu.
To było pierwsze podejście.
Bardzo udane.
Na pewno wielokrotnie zagości na moim stole.
Puszysty i mięciutki.
Zjadłam na śniadanie z tostami z masłem.
Daje kopa na cały poranek.
Suflet serowy
50ml mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 jajko
30g sera żółtego
pieprz/sól
kasza manna i masło do wysmarowania kokilki
W małym rondelku rozpuszczamy masło z mąką. Chwilę smażymy i podlewamy mlekiem. Mieszamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z gazu, dodajemy ser i przyprawy.
Białko ubijamy.
Po przestudzeniu beszamelu dodajemy żółtko.
Delikatnie wmieszać białko (nie ubijać za mocno).
Przełożyć do kokilki i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku nagrzanym do 200stopni przez 15minut.
Smacznego
Suflet serowy
Nigdy wcześniej nie robiłam, ani nie jadłam sufletu.
To było pierwsze podejście.
Bardzo udane.
Na pewno wielokrotnie zagości na moim stole.
Puszysty i mięciutki.
Zjadłam na śniadanie z tostami z masłem.
Daje kopa na cały poranek.
Suflet serowy
50ml mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
1 jajko
30g sera żółtego
pieprz/sól
kasza manna i masło do wysmarowania kokilki
W małym rondelku rozpuszczamy masło z mąką. Chwilę smażymy i podlewamy mlekiem. Mieszamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z gazu, dodajemy ser i przyprawy.
Białko ubijamy.
Po przestudzeniu beszamelu dodajemy żółtko.
Delikatnie wmieszać białko (nie ubijać za mocno).
Przełożyć do kokilki i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku nagrzanym do 200stopni przez 15minut.
Smacznego
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)
ale wyrośnięty, czad:)
OdpowiedzUsuńopadł troszeczkę, był jeszcze ładniejszy
Usuńsuper jak na pierwszy raz, ja ubóstwiam suflety i robię często, polecam ci mój z kaszy gryczanej, imbirem i czekoladą <3
OdpowiedzUsuńA ja bym sobie zjadła suflet na słodko, o! Chociaż Twój też wygląda kusząco...:)
OdpowiedzUsuńw wytrawnej wersji sufletu jeszcze nie próbowałam, za to ostatnio robiłam twarogowy - na słodko. niemniej twoja propozycja zachęciła mnie do dalszych eksperymentów. (;
OdpowiedzUsuńI za pierwszym razem wyszedł Ci taki puszysty? wow, pogratulować ;) ja się jakoś ciągle boję zabrać za suflet, najwyższy czas w końcu spróbować
OdpowiedzUsuńjak widać
Usuńnie wiedziałam, że to coś szczególnego
:D
Dzięki
suflet pierwsza klasa, taki wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy takiego nie jadłam i nie mam pojęcia, jak on może smakowac:( po powrocie do domu muszę koniecznie go zrobic:D
OdpowiedzUsuńoo, a można zamiast sera żółtego użyć twarogu i zrobić na słodko? :D
OdpowiedzUsuńpojęcia nie mam :D
Usuńspróbuj!
jak wyjdzie to daj znać!
Pozwolę sobie na odpowiedź :-) Z twarogiem i na słodko suflety są pyszne. Wiem, bo niedawno robiłam :)
Usuńtez nigdy nie robilam, aleteraz sie pewnie skusze ;D
OdpowiedzUsuńwow , świetnie ci wyszedł , ja osobiście nigdy nie robiłam ,a brat już kilka razy mnie prosił ;p
OdpowiedzUsuńale ładny :D choociaż ja bym pewnie go zjadla na słodko :D
OdpowiedzUsuńJeny, wspaniały! Ja się sufletów boję...
OdpowiedzUsuńTen suflecik musi być świetny:D:D
OdpowiedzUsuń