Połączenie dwóch ulubionych smaków. Czekolada i słodka nuta kokosu.
Inspirowane moimi wypiekami. Z moimi drobnymi zmianami.
Smakował.
Urodzinowe śniadanie mistrzów |
Ekstremalnie czekoladowy tort kokosowy
80g gorzkiej czekolady
100g kakao
200ml wrzącej wody
160g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła
200g cukru pudru
3 jajka
300ml mleczka kokosowego
Czekoladę łamiemy na kawałki i zalewamy wrzątkiem wraz z kakao. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Cukier mieszamy z roztopionym masłem i ubijamy z jajkami. Na przemian wlewamy czekoladę i mleczko kokosowe.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia.
Dodajemy przesiane składniki i jeszcze chwile miksujemy.
Piec 40min w 180stopniach.
Krem kokosowy
100ml kremówki
300g mascarpone
50g cukru pudru
1 łyżka mleczka kokosowego
3/4szkl wiórków kokosowych
Schłodzona kremówkę ubić i delikatnie połączyć z resztą składników.
Ciasto kroimy na dwa płaty i przekładamy kremem.
Polewa
1 tabliczka mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
100ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka żelatyny
odrobina ciepłej wody.
Zelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku.
Mleczko zagotowujemy, dokładamy połamaną czekoladę i mieszamy. Łączymy z żelatyną i odstawiamy na godzinkę. Polewamy ciasto.
Zrób mi taki! <3
OdpowiedzUsuńoj ale czekoladowo ;D słodki torcik hehe ! pewnie pyszny ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie, na pewno skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńkokos i czekolada to jak banan i maslo orzechowe ;)
OdpowiedzUsuńna bogato i czekoladowo !
OdpowiedzUsuńChcem takie sniadanie mistrzów! :)
OdpowiedzUsuń