wtorek, 1 stycznia 2013

Ekstremalnie czekoladowy tort kokosowy



Połączenie dwóch ulubionych smaków. Czekolada i słodka nuta kokosu.
Inspirowane moimi wypiekami. Z moimi drobnymi zmianami.
Smakował.
Urodzinowe śniadanie mistrzów


Ekstremalnie czekoladowy tort kokosowy
80g gorzkiej czekolady
100g kakao
200ml wrzącej wody
160g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła
200g cukru pudru
3 jajka
300ml mleczka kokosowego

Czekoladę łamiemy na kawałki i zalewamy wrzątkiem wraz z kakao. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Cukier mieszamy z roztopionym masłem i  ubijamy z jajkami. Na przemian wlewamy czekoladę i mleczko kokosowe.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia.
Dodajemy przesiane składniki i jeszcze chwile miksujemy.
Piec 40min w 180stopniach.

Krem kokosowy
100ml kremówki
300g mascarpone
50g cukru pudru
1 łyżka mleczka kokosowego
3/4szkl wiórków kokosowych

Schłodzona kremówkę ubić i delikatnie połączyć z resztą składników.
 Ciasto kroimy na dwa płaty i przekładamy kremem.
Polewa
1 tabliczka mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
100ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka żelatyny
odrobina ciepłej wody.

Zelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku.
Mleczko zagotowujemy, dokładamy połamaną czekoladę i mieszamy. Łączymy z żelatyną i odstawiamy na godzinkę. Polewamy ciasto.

6 komentarzy:

  1. oj ale czekoladowo ;D słodki torcik hehe ! pewnie pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie, na pewno skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. kokos i czekolada to jak banan i maslo orzechowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcem takie sniadanie mistrzów! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...