wtorek, 29 stycznia 2013

Bułeczki cebulowe


Uwielbiam pieczywo.
Zwykle wybieram to ciemne, bo sklepowe pszenne pieczywo jest dla mnie bez smaku. Właśnie sklepowe.
Z braku mąki pełnoziarnistej musiałam użyć najzwyklejszej mąki pszennej typu 650.
Już wcześniej piekłam na niej te bułki pszenne.
Były pyszne.
Mięciutkie, chrupiące z wierzchu, po prostu idealne.
Wersja z cebulą jest równie wyśmienita.
Idealna solo i z dodatkami.
Jej jedynym minusem jest to, że nie mogłam jej
zjeść z dżemem czy masłem orzechowym.
Ale, guacamole, masełko czy serki kanapkowe
sprawdzają się świetnie. 
Bułki piekłam w wirtualnej kuchni razem z

Gin 































Bułki pszenne cebulowe
500g mąki pszennej
1/3 kostki drożdży
3/4szkl ciepłej wody
jajko
3 łyżki oleju
1 cebula + 1 łyżka oleju + pieprze/sól
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
mak/sezam itp
+ jajko z odrobiną mleka

Z letniej wody, łyżeczki cukru, drożdży i łyżki pszennej mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 15min.
Cebulę siekamy i smażymy  do miękkości na oleju, doprawiamy do smaku.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy jajko, sól i rozczyn i ugniatamy 5min. Ciasto będzie się odrobinę kleiło do rąk, dodajemy olej, cebulę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 60min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie na oprószoną mąką stolnicę wykładamy ciasto. Formujemy bułeczki. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Włączamy piekarnik na 170 stopni. W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa. Nasze bułeczki spokojnie jeszcze rosną (ok 20min!). Pieczemy 25min w 180stopniach.

20 komentarzy

  1. Mmm, pyszności! Wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak domowe, jeszcze ciepłe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładnie się przypiekła cebulka na wierzchu :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. myslisz, ze jesli uzyje maki pelnoziarnistej albo orkiszowej to wyjda? swietne sa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale daj pół na pół ze zwykłą pszenną bo nie urosną tak ładnie :D
      ale na pewno będą trochę zdrowsze od tych!
      ja po prostu nie miałam mąki pełnoziarnistej
      :D

      Usuń
  5. Oj uwielbiam cebulę. Fajnie by się zadawały na II śniadanie do szkoły. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie dodatki w buleczkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie Ci wyszły te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie ma to jak smaczne aromatyczne domowe pieczywo ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie najlepiej komponowały się z serem białym, ale jest duże pole do popisu, pięknie Twoje wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie buły cebulowe, przypomniałaś mi, że wieki ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyyyycha, no ładnie ładnie mi tu apetyt robisz :(

    OdpowiedzUsuń
  12. co tutaj wchodze to widze w tle to genialne czekoladowe ciasto z bialym kremem, zawsze przyciaga moj wzrok, czy moglabys mi dac link do przepisu? z gory dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sernikobrownie!
      Jedno z lepszych ciast jakie piekłam i jadłam :D
      http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/08/zamiast-tortu-bedzie-sernikobrownie.html
      Daj znać jak upieczesz czy smakowało

      Usuń
    2. ooo super! dzięki! jutro upiekę i napiszę jak wrażenia, chociaż już wie, że będzie genialne!:)

      Usuń
  13. no co Ty, dżem albo masło orzechowe idealnie by pasowało ;) albo nutella! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to znaczy, wiesz ja bym zjadła :D
      ale inni to może już nie do końca!

      Usuń
    2. Ja też bym bez problemu zjadła :D

      Usuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP