środa, 6 czerwca 2012

Moje dzisiejsze śniadanie czyli placki rabarbarowo-truskawkowe z jabłkiem i koktajl truskawkowo-rabarbarowy


Trudno mnie wyrzucić z kuchni... Tata już dawno powiedział, że lepiej mnie ubierać niż żywić bo co chwilę coś jem :P Cóż, wolę zjeść kilka mniejszych posiłków niż jak on 2 ogromne :D No, ale cóż.... Ale, tak na prawdę jest bardzo zadowolony z mojego kuchennego szaleństwa. Rano piekłam muffiny, wieczorem zaserwowałam naleśniki z serem, a na dzisiaj gotuję rosołek, a na deser planuję domowy budyń.
A, żeby mieć siłę na cały dzień szaleństw trzeba zjeść porządne śniadanie... i warto rano nawet iść do ogródka i przemoczyć skarpetki w trawie, żeby zerwać świeży rabarbar i pobiec do babci po truskawki prosto z krzaczka. Plusy mieszkania na wsi...
A placki. Nigdy lepszych nie jadłam! Mus z rabarbaru... mniam!! Jeśli go nie macie zastąpcie musem z jabłek, truskawek czy malinami. 
Smacznego

Placki
 Koktajl


placki rabarbarowo-truskawkowe z jabłkiem
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
1łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
5 lasek rabarbaru
50ml kefiru truskawkowego
1/2 jabłka
1 łyżeczka miodu

Rabarbar obieramy i kroimy, dusimy to powstania papki/musu w garnku na małym ogniu. (ok 5min.) Dodajemy miód. Mieszamy wszystkie składniki. Smażymy na małym ogniu na teflonie. Kiedy wylejemy ciasto na patelnię układamy półksiężyce jabłka.

koktajl truskawkowo-rabarbarowy
5 lasek rabarbaru
150ml jogurtu naturalnego
100g truskawek
1 łyżka miodu

Rabarbar obieramy i kroimy, dusimy to powstania papki/musu w garnku na małym ogniu. (ok 5min.) Dodajemy miód. Wszystkie składniki traktujemy blenderem... 

Smacznego!!



14 komentarzy:

  1. zazdroszczę takiego śniadania : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze w końcu spróbować placków z rabarbarem, ten przepis bardzo mi się podoba, chyba zaserwuję sobie takie w długi weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj super sniadanie....i to tak w tygodniu?! szczesciara! takie sniadaniowe szalenstwa to tylko w wolne dni...

    OdpowiedzUsuń
  4. rany, uwielbiam przebywać na wsi, moja babcia mieszka i zawsze chętnie do niej wyjeżdżam, żeby się odstresować, nazbierać wiejskich (najlepszych) warzyw i owoców i po prostu, żeby uwolnić się od miasta ; )
    Twoje placki wyglądają świetnie ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. moja wiesz to taka wiesz- malo wies bo do miasta na piechote spokojnie dochodze a i mpk dojezdza;) takze wiem dokladnie o jakies dobrodziejstwach piszesz ;)
    sniadanko pyszne,musze sobie niedlugo zaserwowac jakies placuchy !

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej,
    Danie wygląda smakowicie.
    Dziś idę na zakupy i wpisuję na listę rabarbar i na pewno zrobię.
    Mam pytanie, gdzie kupiłaś taki kefir truskawkowy?
    Może lepiej byłoby dodać do 50ml zwykłego kefiru kilka truskawek zmiksować to i byłby kefir truskawkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w eko kupiłam :D
      pewnie, że tak można! ja po prostu miałam taki pod ręką :D

      Usuń
  7. Hej, a ile sztuk placków wychodzi z podanych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę matmy trzeba :D
      tyle ile na zdjęciu
      czyt. 4

      Usuń
  8. Witam :)
    Czy możesz mi napisać, jaka ilość musu rabarbarowego jest potrzebna w powyższych proporcjach (zrobiłam mus "hurtowo" - z tego, co do tej pory bujnie rosło w ogódku ;)) - tak z pół szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak :D dałabym trochę mniej i w razie czego dodała

      Usuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...