Pomiędzy godzinami spędzonymi z przyjaciółmi i rodzinną czas spędzam w kuchni. Gotuję i piekę dla moich bliskich. Muszę przecież dbać o nich i ich brzuszki. Wiem, że obiecałam przepis na sernik. Ale, on pojawi się za kilka dni. Teraz wstawiam przepis na szybki placek z rabarbarem. Szybki ponieważ nawet białek nie musimy ubijać. Straszna gapa ze mnie. A to było tak, że miałam dwa kubeczki. W jednym białka, a w drugim rozpuszczone masło z olejem. I pomyliły mi się. I chciałam ubić masło, a białka wcześniej zmiksowałam z resztą ciasta, myśląc, że to właśnie tłuszcz.... Ale ciasto wyszło! Bardzo pięknie urosło. Szczególnie smakowało mojej mamie, która już domaga się następnego. Tylko musimy poczekać na rabarbar bo poważnie uszczupliłam nasze ogródkowe zapasy.
Placek z rabarbarem
5 jajek
3 szklani mąki pszennej
1 budyń waniliowy
300ml kwaśnej śmietany
50g rozpuszczonego masła + 50ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru
500g obranego rabarbaru
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem i przez sitko przesiewamy. Dodajemy cukier, śmietanę, tłuszcz, jajka i miksujemy 5minut na wysokich obrotach.
Obrany rabarbar kroimy i mieszamy z miodem. Odstawiamy na kwadrans i po tym czasie odlewamy zbędny sok.
Na blaszkę wlewamy ciasto. Wierzch posypujemy rabarbarem i łyżką cukru.
Smacznego
Bywa hahaha :*
OdpowiedzUsuńJa też po wczorajszym obcinaniu pozostawiłam krzaczek (?) nieźle wygolony :P
Czekam na serniczek, chociaż placek wygląda przesympatycznie :D
http://teczawsloiku.blogspot.com/ że tak zareklamuję koleżankę... ona robiła recenzję tego serka Philadelphia z milką ;D
Usuńukochany ^^
OdpowiedzUsuńA ja wczoraj piekłam szarlotkę z dodatkiem rabarbaru:-). Twój placek wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńCiasta z rabarbarem są świetne!
OdpowiedzUsuńAż naszła mnie ochota :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia doprawdy kuszące:) U mnie też zaczął sie już sezon na rabarbar - kompoty, ciasta, konfitury rabarbarowe. Zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńI serdecznie pozdrawiam.
Nie przepadam za rabarbarem, ale placek jest kuszący :D Może w końcu się przekonam, a ciasto to chyba najlepszy sposób ;-)
OdpowiedzUsuńprzepis zapowiada sie obiecujaco:) do tego sliczne zdjecia:) nic tylko pedzic na zakupy zeby wszystko czekalo w lodowce na gotowanie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny, rabarbarowy rarytasik :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj i wyszedł mi zakalec :(
OdpowiedzUsuńnie mam pojęcia dlaczego? a robiłaś jak w przepisie? może za szybko wyjełaś?
OdpowiedzUsuńNie wiem czy to nie była przyczyna dość ciepłego masła :(
OdpowiedzUsuńono ma być przestydzone... spróbuj jeszcze raz. Bo placek jest genialny
UsuńO i tu rabarbarowo! :) Jak i u mnie ostatnio!:)
OdpowiedzUsuń