piątek, 4 maja 2012

Placek z rabarbarem


Pomiędzy godzinami spędzonymi z przyjaciółmi i rodzinną czas spędzam w kuchni. Gotuję i piekę dla moich bliskich. Muszę przecież dbać o nich i ich brzuszki. Wiem, że obiecałam przepis na sernik. Ale, on pojawi się za kilka dni. Teraz wstawiam przepis na szybki placek z rabarbarem. Szybki ponieważ nawet białek nie musimy ubijać. Straszna gapa ze mnie. A to było tak, że miałam dwa kubeczki. W jednym białka, a w drugim rozpuszczone masło z olejem. I pomyliły mi się. I chciałam ubić masło, a białka wcześniej zmiksowałam z resztą ciasta, myśląc, że to właśnie tłuszcz.... Ale ciasto wyszło! Bardzo pięknie urosło. Szczególnie smakowało mojej mamie, która już domaga się następnego. Tylko musimy poczekać na rabarbar bo poważnie uszczupliłam nasze ogródkowe zapasy.

Placek z rabarbarem
5 jajek
3 szklani mąki pszennej
1 budyń waniliowy
300ml kwaśnej śmietany
50g rozpuszczonego masła + 50ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru
500g obranego rabarbaru
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru

Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem i przez sitko przesiewamy. Dodajemy cukier, śmietanę, tłuszcz, jajka i miksujemy 5minut na wysokich obrotach. 
Obrany rabarbar kroimy i mieszamy z miodem. Odstawiamy na kwadrans i po tym czasie odlewamy zbędny sok.
Na blaszkę wlewamy ciasto. Wierzch posypujemy rabarbarem i łyżką cukru.
 Smacznego 

15 komentarzy

  1. Bywa hahaha :*

    Ja też po wczorajszym obcinaniu pozostawiłam krzaczek (?) nieźle wygolony :P

    Czekam na serniczek, chociaż placek wygląda przesympatycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://teczawsloiku.blogspot.com/ że tak zareklamuję koleżankę... ona robiła recenzję tego serka Philadelphia z milką ;D

      Usuń
  2. A ja wczoraj piekłam szarlotkę z dodatkiem rabarbaru:-). Twój placek wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta z rabarbarem są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia doprawdy kuszące:) U mnie też zaczął sie już sezon na rabarbar - kompoty, ciasta, konfitury rabarbarowe. Zapraszam do mnie!
    I serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za rabarbarem, ale placek jest kuszący :D Może w końcu się przekonam, a ciasto to chyba najlepszy sposób ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis zapowiada sie obiecujaco:) do tego sliczne zdjecia:) nic tylko pedzic na zakupy zeby wszystko czekalo w lodowce na gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny, rabarbarowy rarytasik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam dzisiaj i wyszedł mi zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
  9. nie mam pojęcia dlaczego? a robiłaś jak w przepisie? może za szybko wyjełaś?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem czy to nie była przyczyna dość ciepłego masła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ono ma być przestydzone... spróbuj jeszcze raz. Bo placek jest genialny

      Usuń
  11. O i tu rabarbarowo! :) Jak i u mnie ostatnio!:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP