poniedziałek, 12 marca 2012

Kopytka- żytnie


Weekend już za nami. Dzisiaj rozpoczynamy nowy tydzień. Mówi się, że jaki początek tygodnia taka i cała reszta... mam nadzieję więc, że będziecie mieć udany dzień! Mój rozpoczął się od kolokwium... teraz obmyślam co zjadłabym na obiad, a na 5 idę do pracy.
Jem zdecydowanie za dużo makaronu. Dlatego próbuję to zmienić i wczoraj w sklepie nie kupiłam nowej paczki chociaż mam już końcówkę starego. Muszę jeść więcej kasz, ryżu no i ziemniaków. O których istnieniu prawie zapomniałam! Dlatego wczoraj na obiad były kopytka... Oczywiście nic nie pobije maminych kopytek... z gęstym sosikiem ahmmmm... ale te były również dobre. I oczywiście zdrowe. Bo z mąki żytniej. Smakiem różnią się delikatnie od tych pszennych, ale są wciąż niesamowicie dobre. Dla wszystkich kluskożerców...



Żytnie kopytka
0.5kg ziemniaków
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/2 szkl mąki żytniej
1 jajko
szczypta soli

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej zrobić to poprzedniego dnia). Następnie za pomocą tłuczka robimy pure. Dodajemy jajko, sól i obie mąki i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdy rolujemy i tniemy na kawałki. W dużym rondlu zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Kopytka wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 3-4min od wypłynięcia.
Smacznego

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam kopytka, wersja żytnia bardzo mi się podoba. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam... kopytka :D podoba mi się taka wersja :)))

    pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobne, są pyszne;). Naprawdę dałaś tylko o,5 szklanki mąki? Ja zawsze muszę dać dużo więcej, bo inaczej ciasto nie chce mi się lepić....

    OdpowiedzUsuń
  4. super wygląda, w razowej wersji jeszcze nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa jestem ich smaku! na kopytka już jakiś czas się czaję.

    OdpowiedzUsuń
  6. oj oj znow fajny przepis i znow czytam go "na glodno"....ehhhh

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam kiedyś kopytka z takich samych składników. Są genialne! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne, nigdy nie próbowałam żytnich kopytek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mm ciekawa propozycja, kopytka to jedne z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...