poniedziałek, 26 marca 2012

Ciasto jogurtowe


Z barku czasu obiecany ostatnio przepis dodaję dopiero dzisiaj. 
Ciasto jogurtowe którego bazą było ciasto dukanowe. To jest oczywiście przerobione. Ale nadaje się świetnie na dietę. Ponieważ ma mało bardzo kcal. W przepisie jest tylko łyżka miodu, więc ciasto jest bardzo mało słodkie i radzę zwiększyć jego ilość. Jest bardzo smaczne i takie wilgotne. Polecam


Ciasto jogurtowe (18cm tortownica)
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
3 jajka
300ml jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
5 kropel olejku waniliowego

Jajka ubić z miodem. Dodać jogurt i olejek i miksować na najwyższych obrotach. Przesiać proszek i obie mąki. Piec 40min w temp. 180stopni. 
Smacznego

28 komentarzy:

  1. jaką średnice miałą twoja tortownica?

    OdpowiedzUsuń
  2. jeju.. jest cudownie wilgotne! kocham! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super ; ) haha przypomniałam sobie jak kiedyś robiłam ciasto jogurtowe i smakowało całkiem jak sernik ; p chyba przesadziłam z jogurtem !
    uwielbiam takie wilgotne ciasta do kawki ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie wilgotne ciasta. Szczególnie gdy całe mogę zjeść sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajne ciasto....kurcze wszyscy cos pieka na wiosne....a ja jedynie zapiekanki do piekarnika wkladam.....

    OdpowiedzUsuń
  6. zjadlabym ze smakiem, mniammm:)

    OdpowiedzUsuń
  7. czuję, że od dzisiaj będzie moim ulubionym ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie wilgotne :)do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  9. takie ciasto to smakołyk wprost dla mnie... oby więcej takich "odchudzonych" przepisów :]

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne ciasto, uwielbiam takie jogurtowe;)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy masę mam wylać bezpośrednio do formy

    OdpowiedzUsuń
  12. po dodaniu proszku i mąk miksować czy wystarczy wymieszać?

    OdpowiedzUsuń
  13. piekarnik nastawiamy żeby grzał z dołu i z góry, czy tylko z dołu

    OdpowiedzUsuń
  14. 1. tak, ale najlepiej przesmarować blaszkę jakimś tłuszczem
    2. zmiksować
    3. góra i dół

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuje też wybieram się na dietetykę i lubię eksperymentowac w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  16. jak długo miksować, a raczej jaką powinienem otrzymać konsystencje?

    OdpowiedzUsuń
  17. wiem że dużo pytań zadaje ale jestem w II klasie Technikum i dopiero ,,zaczynam'' moje gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy możesz zadawać wszystkie pytania w jednym komentarzu? i podpisuj się, proszę
    miksujesz chwileczkę. konsystencja dosyć płynna.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jej! Świetny przepis!
    I generalnie świetny blog! :)
    Czy mogłabyś podać mi swojego maila?
    Bo mam kilka pytań do Ciebie (nic strasznego oczywiście!)

    Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam, podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam kakao, zwiększyłam ilość "słodzideł" i wyszło pyysznie :), dziękuję za inspirację !

    OdpowiedzUsuń
  21. dzisiaj je robilam, dodalam tylko pokrojone jabłko. no pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super przepis! Postaram się dzisiaj upiec to ciasto. Zastanawiam się tylko, czy mogę dodać na wierzch truskawki (dosłownie na samej górze)?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...