środa, 1 lutego 2012

Ryż, jabłko, maślanka i orzechy


Czy u was też jest tak zimno? Tzn. ja jakoś daję radę, ale współdomownicy zamarzają po wyjściu na dwór :P Ja podobno mam jakiś inny poziom ciepłoty :D Mi prawie zawsze jest za ciepło :P A skarpetki ubieram tylko gdy ubieram buty :D Tak nie zobaczycie mnie w nich :D
Pochwalę się, że moja grupa dzisiaj na angielskim rozgromiła wszystkich :P Haha  czułam się jakbym w podstawówce była, ale podobało mi się!
Z racji, że nie cierpię marnotrawienia jedzenia!! Dzisiaj musiałam zjeść na obiad ryż, który został mi z wczoraj. Miałam też jabłko. Tak o to zjadłam ryż z duszonym jabłkiem. A z racji, że nie miałam mleka bo poszło do kawy, zastąpiłam je maślanką i muszę powiedzieć, że bardzo mi smakowało!


Ryż z duszonym jabłkiem i orzechami
 50g ryżu brązowego
1 średnie jabłko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
100ml maślanki
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżka słonecznika

Ryż gotujemy. Jabłko obieramy (i zjadamy obierki hihi) i kroimy w kosteczkę. Kładziemy na talerzyku, posypujemy cukrem i cynamonem i wkładamy do mikrofali na 5min. (średnia temp.) Ciepły ryż zalewamy maślanką. Na to wykładamy mięciutkie jabłka i posypujemy orzechami.
Smacznego

19 komentarzy

  1. mmm pychota, aż taka, że chyba skorzystam z przepisu;)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czyli wszystkie składniki jakie kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nie lubię marnować jedzenia. Miałam problem nawet z wyrzucaniem ziemniaków, ale kiedy mama uświadomiła mnie ile kosztują to niezjedzone idą na śmietnik.
    Kocham ryż <3

    OdpowiedzUsuń
  4. tą jajecznicę to robiłam prawie miesiąc temu :) chociaż muszę przyznać, że na taką ze zwykłą rybą to bym nie wpadła.
    co do pogody. ja po prostu zamarzam, parę minut na dworze i robię się różowa.
    ale bardzo smacznie uratowałaś resztki! aż nabrałam ochoty na ryż z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. niby proste danie, ale wygląda magicznie i napewno smakuje bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha :-)
    ja mam zawsze odwrotnie- mi jest ciągle zimno ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie próbowałam takiego połączenia, ale pomysł bardzo mi się podoba i muszę koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zazdroszczę, mi zawsze zimno! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam :) Gdzie jedziesz na ferie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na jakie ferie? :D studenci na większości uczelni nie mają ferii :D ja już mam nowy semestr :D

      Usuń
  10. Kiedyś byłam naprawdę uzależniona od połączenia jabłka, maślanki i orzechów. Spróbuję dodać ryż :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam dzisiaj coś podobnego, tylko bez orzechów i zamiast maślanki było mleko:). Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam takie miksy :) z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja zwykle smażę wszystko razem na patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podziwiam, ja nawet siedząc w domu marznę. Mam chyba coś nie tak z krążeniem..
    Fajny obiad na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychotka, takie dania kojarzą mi się z ciepłem domu i z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

LinkWithin

Etykiety

aeroby (1) aktywność fizyczna (1) alkohol (1) amaretto (2) ananas (1) artykuł (5) awokado (9) baban (1) bakalie (2) bakłażan (2) bakterie (1) banan (9) banany (21) bataty (3) batonik (1) bazylia (4) berberyna (1) bez cukru (6) bez laktozy (2) bezglutenu (6) bieganie (1) biszkopty (1) błonnik (1) boczek (1) borówki (1) botwinka (3) brokuł (13) brukselka (4) brzoskwinie (6) budyń (16) bułka tarta (1) bułki (2) buraki (1) camembert (1) cebula (21) chałwa (3) chili (1) chilli (4) chleb (2) cholesterol (2) choroby metaboliczne (1) choroby tarczycy (3) ciasteczka (1) ciastka (1) ciasto (7) ciecierzyca (4) coca cola (1) cukier (35) cukinia (8) cukrzyca (6) curry (3) cynamon (19) cytryna (9) czekolada (55) czosnek (16) daktyle (6) deser (2) dieta (5) dietetyczne przepisy (3) dietetyka (3) domowe słodycze (2) domowesłodycze (1) drożdże (20) drożdżówki (3) dynia (16) dżem (7) erytrol (2) erytrytol (8) fasola (10) fasolka szparagowa (2) fast food (1) feta (4) figi (1) fit (3) fit słodycze (4) fodmaps (1) galaretki (3) garam masala (1) ghee (1) glukoza (1) gluten (4) gluten free (11) gouda (1) granola (1) grejpfrut (1) groszek (3) gruszka (1) grzyby (1) hashimoto (1) hemoglobina (1) IBD (1) ibs (2) imbir (3) insulinooporność (3) insuliooporność (1) inulina (3) jabłka (28) jabłko (1) jagody (5) jaja (10) jajka (147) jarmuż (3) jelito cienkie (1) jogurt naturalny (32) kajmak (1) kakao (36) kapusta (3) kardamon (2) kardio (1) karmel (2) karob (1) kasza gryczana (1) kasza jaglana (7) kasza manna (2) kasztany (3) kawa (3) kefir (3) kiełki (1) kinder (1) kisiel (4) kolendra (1) koncentrat pomidorowy (5) konkurs (2) koper (1) koperek (1) kremówka (13) krewetki (2) kruszonka (1) kukurydza (10) kurczak (28) kurkuma (1) kus kus (5) laska wanilii (7) limonka (2) lody (1) łosoś (4) majonez (2) mak (5) maka (1) makaron (18) makaron ryżowy (1) maliny (3) marchew (1) marchewka (17) margaryna (14) marmolada (3) masa (1) mascarpone (5) masło (54) masło orzechowe (12) maślan sodu (1) maślanka (24) mąka (44) mąka gryczana (2) mąka jaglana (3) mąka kukurydziana (1) mąka migdałowa (4) mąka orkiszowa (1) mąka pełnoziarnista (58) mąka pszenna (57) mąka ziemniaczana (8) mąka żytnia (3) mięso (1) mięso mielone (14) mięta (2) migdały (9) mikroelementy (1) mikroflora (1) mintaj (2) miód (23) mleczna kanapka (1) mleko (26) mleko kokosowe (6) mleko odtłuszczone (1) morele (1) mozzarella (5) muffiny (6) musli (1) musztarda (1) nadwaga (1) naleśniki (1) nasiona chia (1) natka pietruszki (1) nektarynka (1) nerkowce (7) ocet (4) odchudzanie (3) odżywka białkowa (3) ogórek (5) olej (14) olej kokosowy (12) oliwa (24) oliwki (1) orzech (1) orzechy (32) orzechy laskowe (2) otręby (5) owoce (1) pancakes (1) papryka (18) parmezan (1) pestki dyni (1) pesto (2) pęczak (2) pieczarki (18) pierogi (1) pietruszka (2) piramida zdrowego żywienia (1) pistacje (2) piwo (1) pizza (2) placuszki (4) płatki owsiane (22) płatki żytnie (2) pomarańcza (4) pomidory (16) popping (2) por (11) porzeczki (1) powidła (1) prebiotyk (1) probiotyki (1) przyswajalność (1) pszenica (1) publikacje (2) pudding (1) rabarbar (5) rak piersi (1) ricotta (9) rodzynki (20) rukola (1) ryba (2) ryż (16) rzeźba (1) rzodkiewka (1) salami (1) sałata (3) sałatka (1) seler (1) ser (15) ser pleśniowy (3) ser topiony (2) serek homogenizowany (9) serek wiejski (5) sernik (11) sezam (2) sibo (2) siemię lniane (1) skrobia (1) skyr (1) słodycze (1) słonecznik (8) smalec (1) soczewica (9) sos sojowy (1) spaghetti (2) sport (1) spotkanie (1) stewia (4) surowe kakao (1) surówka (1) suszone pomidory (2) syrop klonowy (7) szafran (1) szczypiorek (2) szparagi (4) szpinak (12) szynka (8) szynka parmeńska (1) śliwka (1) śliwki (6) śmietana (11) tarczyca (2) tofu (2) tort (1) tortilla (2) truskawki (4) tuńczyk (4) twaróg (29) tymianek (1) wafle ryżowe (1) warsztaty (1) warzywa (1) wędzona papryka (1) węglowodany (2) whiskey (1) wieprzowina (1) wino (2) wiórki kokosowe (22) wiśnie (3) witamina C (2) witaminy (2) wódka (3) wpc (10) wspólne gotowanie (2) współpraca (2) wysiłek fizyczny (1) wysokobiałkowe (1) zakwaszenie żołądka (1) zdrowa dieta (7) zdrowe odżywianie (6) zdrowe słodycze (2) zdrowie (2) zespół metaboliczny (3) ziemniaki (18) zupa krem (1) żelatyna (1) żelazo (1) żółtka (6) żurawina (6)
TOP