niedziela, 11 grudnia 2011

Pełnoziarniste scones

Sobotni wieczór przy gorącej kawce i ploteczkach... oglądanie filmów i śmianie się do upadłego...
A gdy chce się coś słodkiego wędrówka do kuchni... trzeba tylko wyciągnąć składniki i tworzyć...
A ile prz tym zabawy :D Gdy już trafi do piekarnika, ciągłe zaglądanie jak rosną... w końcu... ten aromat... i ten smak...

Pełnoziarniste scones (6 bułeczek)
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
100 ml maślanki
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szczypta sody
2 łyżki rodzynek
1 łyżka pestek słonecznika
substancja słodząca (np. 2 łyżki miodu)
1 szczypta soli
1 łyżka mleka
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka maku

Mąkę przesiewamy przez sitko. Otręby pozostałe na sitku również wrzucamy do miski. Dodajemy 1 białko i 1/2 żółtka ( resztę żółtka zostawiamy w jakimś kubeczku). Dodajemy proszek, mokre składniki (bez mleka!) i wyrabimy ciasto. Dodajemy rodzynki i słonecznik. Jeśli ciasto będzie się klieć trzeba podsypać mąką. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 6 części. Ręcznie wyrabiamy kulki i spłaczamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Pozostałą część żółtka mieszamy z łyżką mleka i porządnie mieszamy. Miksturą smarujemy wierzch bułeczek. cones posypujemy makiem i sezamem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Gdy już się nagrzeje wstawiamy bułeczki na ok. 15min. Wierzch ma być lekko rumiany.
Smacznego

2 komentarze:

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...