wtorek, 24 września 2013

Łosoś pieczony w folii i pieczone bazyliowe ziemniaki

Staram się zaszczepić w rodzinie moją miłość do ryb, które są u mnie w domu jedzone bardzo bardzo rzadko. Wybrałam delikatnego łososia. Doprawiłam, zawinęłam w folię i zapiekłam. Cóż, smakowało i to bardzo. Mama od razu zapisała jak go zrobić i myślę, że już bez mojej namowy go zrobi.


Łosoś pieczony w folii 
4 filety z łososia <ok. 150g każdy>
sok z połowy cytryny
pieprz i sól

Łososia natrzeć przyprawami i cytryną. Zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 15minut.

Pieczone ziemniaki
ziemniaki 1kg
4 łyżki oliwy +4 łyżki wody
sól + bazylia

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Umyć. Oliwę, wodę, sól i bazylię wymieszać. Ziemniaki zamarynować w oliwie. Wyłożyć na blaszce. Zapiekać 25minut w piekarniku.

10 komentarzy:

  1. tanie, dobre i nietypowe - to lubie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie tanie to nie jest :)

      Usuń
  2. Prosto, a przepysznie. Łosoś nie potrzebuje wymyślnych dodatków, sam w sobie jest cudny. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten pomysł na ziemniaczki jest bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie do ryb( a juz na pewno nie do ukochanego łososia) przekonywać nie trzeba :D ale takich ziemniaczków to ja jeszcze nie jadłam, musze spróbować z dodatkiem bazylii!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam łososia !
    Ps. Nominowałam Cię do Liebster Blog :)

    OdpowiedzUsuń
  6. łosoś w każdej postaci jest pyszny, ale z folii najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  7. To będzie mój dzisiejszy obiad. Szukałam przepisu na łososia,a takie ziemniaczki uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...