niedziela, 10 czerwca 2012

Chlebek bananowy


Siedzę i popijam ciepłą kawkę. Ukochane buty patrzą na mnie ze swojego kącika, ale pogoda jest okropna i nie sprzyja do biegów. Tym bardziej, że nie mam nigdzie asfaltowych ścieżek i musiałabym biegać w wielkim błocie. A raczej pływać. 
Ale, trzeba dać odpocząć mięśniom i taki weekend nic nie robienia dobrze im zrobi. a żeby kawka była smaczniejsza podgryzam do niej swój pierwszy chlebek bananowy! 
Tak, w końcu skusiłam się i ja na to cudo... I muszę przyznać, że smakowo jest bomba! Bardzo, bardzo smaczny. Ale nie jestem zadowolona z jego wyglądu. Wyszedł mi za płaski... wina zbyt dużej blaszki. Następnym razem /bo na pewno będzie i to prędko!/ zwiększę ilość składników. Ale, wygląd nic nie ujmuje se smaku. Zdecydowanie polecam!



Chlebek bananowy
3 duże banany
1 średnie jabłko
1 szkl mąki pszennej
1 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka (czubata) masła
2 jajka
50ml maślanki naturalnej
1/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Banany i jabłko obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zblendować na mus. Dodać cukier, masło, maślankę, jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
Całość przelać do blaszki. Piec 50min w 180stopniach.




9 komentarzy:

  1. szczerze mówiąc to nigdy nie jadłem,ale chyba czas wypróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  2. tak rustykalnie wyglada ;p

    a serio to klasyka gatunku ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi wspaniale smakować, uwielbiam chlebki bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam, ciekawi mnie dodatek jablka (:

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio też robiłam pierwszy raz, Twój też chętnie wypróbuję :) ej, nie czepiaj się jego aparycji, ma swój urok :) // pisemny angielski zaliczyłam, właśnie wróciłam z ustnego...zawaliłam!!! ale szczerze powiedziawszy, na razie mi to rybka, w czwartek niemiecki i chcę to zdać. buziaki :**

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jak robiłam kiedyś takich chlebek to ani odrobinę nie przypomniał twojego i wgl. mi nie wyszedł ale w smaku był okej;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczny Ci wyszedł! Ja mój z 4 bananów robiłam i dosłodziłam 30g cukru, zjeść się nie dało :P Tylko mojej siostrze smakował :P

    OdpowiedzUsuń
  8. bo banany sie rozgniata widelcem a nie blenduje, wtedy nie jest taki plaski :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...