Pierogi ruskie (ok 50 pierogów)
Ciasto
200g mąki pszennej pełnoziarnistej (1850)
100ml wrzątku (woda)
szczypta soli
Farsz
200g ugotowanych ziemniaków
200g twarogu chudego
2 cebule
sól i pieprz
Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę pokroić i włożyć na chwilę do mikrofali. Cebulka musi trochę zmięknąć. Można też na teflon dać. Cebulę i ser dodać do ziemniaków, doprawić i wszystko razem połączyć. Odstawić.
Mąkę zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto.
Ciasto bardzo cieńko rozwałkowywać (najlepiej za pomocą maszynki do makaronu) Wykrawać kółka i łyżeczką nakładać farsz. Zlepić. Ugotować
Można podać z jogurtem, cebulką itp.
Domowa pierogarnia
po zdjęciu na durszlaku poznałam czyje to pierogi i się nei myliłam :D fajowe :)
OdpowiedzUsuńCudowne! PaniDietetyk kusi pani :D
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, szkoda, że nie mam nikogo, kto zrobiłby dla mnie takie pierogi. :D
OdpowiedzUsuńFilemonkowa a łapki dwie ma ?? skoro klika po klawiaturze to ma , wiec do roboty zakasać rękawy i do dzieła :)
OdpowiedzUsuńMyślmy z Siasią świetnie się bawiły przy ich robieniu . ;)
Hhiihih Madzia Ty to masz łoooko ;)
przepadam za ruskimi pierogami! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, te musiały byćw yjatkowo pyszne :) Najlepsze jest cienkie ciacho i duużo dobrego farszu!
OdpowiedzUsuńŁaaa! Muszę zrobić te pierogi!!Koniecznie! Super pierogi i mega śliczne oczy :D
OdpowiedzUsuńMniaaam! Chyba takie zrobię. :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie lubiłam pierogów ruskich, ale takie, w wersji pełnoziarnistej może by mi zasmakowały:). Ślicznaaa jesteś!
OdpowiedzUsuńNa tym blacie przygotowane wyglądają jak cukierki :) Cętnie piszę się na taką zdrową opcję, bo nie miałąm okazji spróbować szczerze przyznam:)
OdpowiedzUsuńmm zdrowe pierogi, którymi mozna się objadać, aj aj ;D
OdpowiedzUsuńPyszności! Moje pełnoziarniste pierogi zawsze się rozwalają... :(
OdpowiedzUsuńJakie długaśne włosy, oddaj mi je ;)
normalnie aż trudno uwierzyć, że mają tak mało kalorii! teraz wyobraź sobie jak to teraz komuś możesz powiedzieć że zjadłaś 10 pierogów :)
OdpowiedzUsuńu mnie też wczoraj były ruskie. ja wykorzystałam farsz jako nadzienie do...naleśników :D
Takich jeszcze nie jadła, a że pierogi po prostu uwielbiam najbardziej w każdej postaci te koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńJutro je wypróbuję. Co prawda farsz z kapustą i grzybami (białą kapusta. Ciężko się je klei "ręcznie"? :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że nie... ale musisz uważać, bo wałkuje je się na prawdę bardzo bardzo długo
OdpowiedzUsuńKupiłam mąkę pełnoziarnistą i będę robić te pierogi :) Święta w tym roku będą dietetyczne, bynajmniej moje :P
OdpowiedzUsuńAbsolutnie fenomenalne! Moje pierwsze pierogi zrobione od początku do końca samodzielnie... :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWykorzystalam przepis na ciasto, bo farsz zrobilam na slodko, wyszly przepyszne!
OdpowiedzUsuńPrzepis na ciasto biore tez :) A zamiast normalnego twarogu polecam twarog wedzony z Lidla... Pycha!
OdpowiedzUsuń