środa, 11 stycznia 2012

Pierogi Ruskie- pełnoziarniste, dietetyczne

Poniedziałkowe odwiedziny u znajomych zaowocowały w pierogi ruskie. Bo nudno tak siedzieć przy kawie. Trzeba też coś ugotować! A, że Iwona świetnie gotuje zabrałyśmy się za to. Pierogi są idealne na dietkę!! Bo jeden pieróg to ok 20kcal!! Tylko ostrzegam, nawałkować się prz nich trzeba!! Bo ciast musi być bardzo, bardzo, bardzo cieńkie! Najlepiej jak ktoś ma maszynkę do makaronu. Ciasto w parę chwil mamy rozwałkowane i nie trzeba się męczyć! My wpadłyśmy na to dopiero w połowie roboty!




Pierogi ruskie (ok 50 pierogów)

Ciasto
200g mąki pszennej pełnoziarnistej (1850)
100ml wrzątku (woda)
szczypta soli

Farsz
200g ugotowanych ziemniaków
200g twarogu chudego
2 cebule
sól i pieprz

Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę pokroić i włożyć na chwilę do mikrofali. Cebulka musi trochę zmięknąć. Można też na teflon dać. Cebulę i ser dodać do ziemniaków, doprawić i wszystko razem połączyć. Odstawić.
Mąkę zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto.
Ciasto bardzo cieńko rozwałkowywać (najlepiej za pomocą maszynki do makaronu) Wykrawać kółka i łyżeczką nakładać farsz. Zlepić. Ugotować
Można podać z jogurtem, cebulką itp.

*Zdjęcia użyczone od Iwony

Domowa pierogarnia

19 komentarzy:

  1. po zdjęciu na durszlaku poznałam czyje to pierogi i się nei myliłam :D fajowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! PaniDietetyk kusi pani :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie, szkoda, że nie mam nikogo, kto zrobiłby dla mnie takie pierogi. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Filemonkowa a łapki dwie ma ?? skoro klika po klawiaturze to ma , wiec do roboty zakasać rękawy i do dzieła :)
    Myślmy z Siasią świetnie się bawiły przy ich robieniu . ;)
    Hhiihih Madzia Ty to masz łoooko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepadam za ruskimi pierogami! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pierogi, te musiały byćw yjatkowo pyszne :) Najlepsze jest cienkie ciacho i duużo dobrego farszu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Łaaa! Muszę zrobić te pierogi!!Koniecznie! Super pierogi i mega śliczne oczy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniaaam! Chyba takie zrobię. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie lubiłam pierogów ruskich, ale takie, w wersji pełnoziarnistej może by mi zasmakowały:). Ślicznaaa jesteś!

    OdpowiedzUsuń
  10. Na tym blacie przygotowane wyglądają jak cukierki :) Cętnie piszę się na taką zdrową opcję, bo nie miałąm okazji spróbować szczerze przyznam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mm zdrowe pierogi, którymi mozna się objadać, aj aj ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności! Moje pełnoziarniste pierogi zawsze się rozwalają... :(
    Jakie długaśne włosy, oddaj mi je ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. normalnie aż trudno uwierzyć, że mają tak mało kalorii! teraz wyobraź sobie jak to teraz komuś możesz powiedzieć że zjadłaś 10 pierogów :)
    u mnie też wczoraj były ruskie. ja wykorzystałam farsz jako nadzienie do...naleśników :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Takich jeszcze nie jadła, a że pierogi po prostu uwielbiam najbardziej w każdej postaci te koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jutro je wypróbuję. Co prawda farsz z kapustą i grzybami (białą kapusta. Ciężko się je klei "ręcznie"? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. myślę, że nie... ale musisz uważać, bo wałkuje je się na prawdę bardzo bardzo długo

    OdpowiedzUsuń
  17. Kupiłam mąkę pełnoziarnistą i będę robić te pierogi :) Święta w tym roku będą dietetyczne, bynajmniej moje :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Absolutnie fenomenalne! Moje pierwsze pierogi zrobione od początku do końca samodzielnie... :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wykorzystalam przepis na ciasto, bo farsz zrobilam na slodko, wyszly przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...