wtorek, 24 stycznia 2012

Gołąbki meksykańskie

Mój smak dzieciństwa! Kiedy ostatnio mama spytała mnie czy robimy gołąbki, ja odrazu pomyślałam o meksykanach! Razem z bratem je uwielbiamy!!  Są niewiarygodnie smaczne!! Ale oczywiście moja mama uparcie obstawała przy zwykłych gołąbkach! W końcu poszłyśmy na kompromis i... zrobiłyśmy i te i te :D Obiad był na trzy dni hihi... Do meksykanów trzeba było użyć aż dwóch naczyń bo tyle ich było! Więc jeśli szukacie jakiejś alternatywy dla zwykłych gołąbków!! To zdecydowanie polecam!!


Gołąbki meksykańśkie

1kg mięso mielone drobiowe
5 woreczków ryżu białego
1 duża cebula
2 łyżki kaszy manny
5 jajek
1 papryka czerwona
0.5kg pieczarek
10cm pora
1 główka kapusty (średnia!!)
przyprawy
oliwa do smażenia
bułka tarta
sos
1 duży przecier pomidorowy
1.5l wody
1 kostka rosołowa
przyprawy

Kapustę szatkujemy dosyć cieńko. Pieczarki, cebulę i paprykę kroimy. Do miski dużej dajemy mięso, kapustę, warzywa, ugotowany ryż, kaszę mannę i doprawiamy(pieprz, ziarenka smaku, papryka itp. )
Mokrymi rękoma formujemy zgrabne kulki, obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie! Po usmażeniu układamy w garnku żaroodpornym i zalewamy sosem. Przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180stopni) na 90min.
Zajadamy



10 komentarzy:

  1. Pychotka! Koniecznie muszę kiedyś zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, na pewno są pyszne! Koniecznie dodaje do wypróbowania jak tylko sesja się skończy ;<

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale boskie! I takie okrąglutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. MMMMMMMMM mięcho i ryż! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hhaaha dokładnie <3 to najlepsze połączenie .
      ziemniaków to ja chyba z 5 miesięcy nie jadłam xd
      hmmm myślisz ze mogłabyś się jakoś ze mną podzielić tym torcikiem ;d ?

      Usuń
  5. O jakie fajne, oryginalne, nie znałam takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygladaja apetycznie.
    A czemu meksykanskie ??

    OdpowiedzUsuń
  7. @hany- pojęcia nie mam :D od zawsze znam je pod tą nazwą :D może z powodu dodatku papryki i sosu pomidorowego :D a są przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmmmmmm pyszka uwielbiam te gołąbaski ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...