sobota, 17 grudnia 2011

Fast food- pizza na bardzo cieńkim spodzie


Kto powiedział, że sobota musi być nudna?! Oto dowód, że w gotowanie to świetna zabawa :D
Ostatni razem z przyjaciółko-współlokatorką Ewą wpadłyśmy na pomysł zrobiena pizzy. Pomysł jest, trzeba było tylko wcielić go w życie... a, że sobota jest dniem bezzajęciowym... całą naszą energię skupiłyśmy na dzisiejszym obiedzie...
Najgorzszy okazał się maraton po sklepach... strasznie wiało i o mało nas nie wywróciło... w sklepach zakupowe szaleństwo! ludzie zachowują się jak zwierzęta, przepychają, zastawiają drogę... a same sklepy kuszą słodyczami i świątecznymi produktami,  z już zakupionymi składnikami ruszyłyśmy w drogę powrotną... w domu odrazu zabrałyśmy się do pracy....
Już nie raz robiłyśmy razem pizzę, więc każda miała już przydzielone zadanie. Ewa zajeła się wyrabianiem ciasta, a ja smażeniem i krojeniem. Jako, że studenci nie posiadają wałka do ciasta trzeba było użyć zamiennika :D
 Obie jesteśmy zgodne co do tego, że najlepsza pizza jest na cieńkim cieście. Nasza pizza jest też całkiem dietetyczna. Bo jest i mąka pełnoziarnista i zottarella light. Więc spokojnie można się nią zajadać.
A teraz przepis

Pizza na bardzo cieńkim cieście

Ciasto
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki pszennej
1/3 kostki drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
1/2 łyżeczki soli

Sos do posmarowania pizzy
koncentrat pomidorowy
oregano, bazylia, czosnek, majeranek

Dodatki
szynka drobiowa
1/2 puszki kukurydzy
1 papryka
6 dużych pieczarek
1 łyżeczka oliwy
1 zotarrella light
oregano i bazylia





Zrobić rozczyn z drożdży, cukru, połowy wody i pozostawić do wyrośniecia przykryte szmatką (20-25min).
Do mąki dodać sól, oliwę, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od rąk, a jego konsystencja będzie puszysta. Piekarnik włączyć na 200C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto cieńko rozwałkować i przełożyć do blaszki. Palcami zagnieść brzegi. 
Pieczarki obrać i przesmażyć na łyżeczce oliwy, dorzucić paprykę i dusić do miękkości. Warzywa posypać odrobiną soli i pieprzu.
W miseczce połączyć przecier pomidorowy z przyprawami i rozsmarować na cieście. Wyłożyć dodatki według upodobań, na sam wierzch dać pokrojony ser i posypać przyprawami.
Piec ok. 20 min w temperaturze 200C.
Można polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego






Ewa zajada się już pizzą :D

17 komentarzy:

  1. Haha, to musiał być miły wieczór ;) Wspólne gotowanie zawsze sprawia, że potrawy są o wiele smaczniejsze! A już na pewno taka pizza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, te studenckie klimaty... wałek nie jest rzeczą konieczną jak widzę :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Amelia a po co komu wałek skoro jest butelka po winie lub piwie. Po co korkociąg skoro jest nóż i widelec. A dalej nie piszę coby nie kompromitować nacji studenckiej

    Siaśku apetyczna ta twoja pizza! :D mrrrr!
    Czyżby widziała butelkę po kadarce?:P
    PeeS Fajne masz spodenki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspólne pieczenie jest super! Taką pizzą i ja bym się z przyjemnością poczęstowała. :D
    Fajne masz spodenki! ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mam chęć na taką pizzę... narobiłaś mi smaku :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. narobiłam sobie wielkiej ochoty :) zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności. Uwielbiam domową pizzę. Ostatnio dostałam wałek do ciasta, ale nieraz pomagałam sobie butelką wina lub innego trunku ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Sylwio nadajesz się na studia! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna pizza i fajny wałek! Uwielbiam wspólne gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hihi to tylko część asortymentu stoi tam na półeczce... reszta została niedawno wyrzucona :D
    :D trzba sobię po studencku radzić :D

    OdpowiedzUsuń
  11. student zawsze znajdzie na wszystko sposób.
    łączę się w doświadczeniach :D ja do wałkowania lubię butelkę po winie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gotowanie to zawsze najlepsza rozrywka, a pizza chrupiąca to najlepsza pizza :D

    OdpowiedzUsuń
  13. O, przypominam sobie, że czas najwyższy wypiec jakąś pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda bosko! dodatki bardzo w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdybym tylko mogła jadłabym pizzę codziennie :) Twoja jest wyjątkowo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowa pizza jest najlepsza :) Wasza wygląda bardzo fajnie :) A odnośnie braku woka to polecam skorzystanie z innej głębszej patelni. Tylko po prostu mocno trzeba rozgrzać zarówno ją jak i tłuszcz przed rozpoczęciem smażenia :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że zostawiasz komentarz

Cenneo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...