sobota, 30 listopada 2013
Migdałowe brownie z orzechami
Zakończyłam projekt bezglutenowy.
Dzisiaj na śniadanie zaserwowałam sobie więc pszenicę.
Słodkie, czekoladowe brownie.
CZYTAJ DALEJ
Dzisiaj na śniadanie zaserwowałam sobie więc pszenicę.
Słodkie, czekoladowe brownie.
wtorek, 26 listopada 2013
Bezglutenowy migdałowo-kasztanowy suflet twarogowy
W tym o to suflecie połączyłam trzy składniki które tak bardzo lubię.
Twaróg, migdały i ostatnio spróbowane kasztany.
Do tego szczypta cynamonu i kilka ziarenek prawdziwej wanilii.
Pozostając w klimacie diety bezglutenowej.
Suflet wyszedł przepyszny, mięciutki, lekko słodki, z posmakiem migdałów. Trochę jak puszysty serniczek.
Idealny deser, śniadanie czy kolacja.
Suflet pieczony w wirtualnej kuchni wraz z
CZYTAJ DALEJ
Twaróg, migdały i ostatnio spróbowane kasztany.
Do tego szczypta cynamonu i kilka ziarenek prawdziwej wanilii.
Pozostając w klimacie diety bezglutenowej.
Suflet wyszedł przepyszny, mięciutki, lekko słodki, z posmakiem migdałów. Trochę jak puszysty serniczek.
Idealny deser, śniadanie czy kolacja.
Suflet pieczony w wirtualnej kuchni wraz z
Martynosia: http://codzienne-gotowanie. blogspot.dk/
sobota, 23 listopada 2013
Bezglutenowe naleśniki gryczano-migdałowe
W ramach testowania własnego organizmu przeszłam na pewien czas na dietę bezglutenową. Oczywiście od razu zachciało mi się wszystkiego co ma w sobie choć krztynę mąki pszennej. I tak zamarzyły mi się naleśniki. To właśnie gluten nadaje ciastu tą elastyczność, zwięzłość.
Dla chcącego nic trudnego. Wymieszałam 3 rodzaje mąk z dominacją gryczanej i voilà.
Naleśniki są odrobinę mniej elastyczne niż te pszenne, jednak nie łamią się. Są bardzo smaczne i syte.
Naleśniki podałam z kremem kasztanowym i bananowym twarożkiem.
CZYTAJ DALEJ
Dla chcącego nic trudnego. Wymieszałam 3 rodzaje mąk z dominacją gryczanej i voilà.
Naleśniki są odrobinę mniej elastyczne niż te pszenne, jednak nie łamią się. Są bardzo smaczne i syte.
Naleśniki podałam z kremem kasztanowym i bananowym twarożkiem.
czwartek, 21 listopada 2013
Mój krem nie ma w sobie cukru, był lekko słodki sam w sobie. Ale jeśli lubicie mocno słodkie smaki dodajcie łyżkę miodu.
Kasztany mogą stanowić sam w sobie deser, jednak ja użyłam ich jako nadzienie do naleśników.
CZYTAJ DALEJ
Krem kasztanowy - dwuskładnikowy
Próbowaliście kiedyś kasztanów? Ja swoje pierwsze jadłam niedawno. Ich smak jest specyficzny, ale bardzo mi przypadł do gustu. Konsystencja trufli, smak to połączenie bananów-orzechów-ziemniaków.
Mój krem nie ma w sobie cukru, był lekko słodki sam w sobie. Ale jeśli lubicie mocno słodkie smaki dodajcie łyżkę miodu.
Kasztany mogą stanowić sam w sobie deser, jednak ja użyłam ich jako nadzienie do naleśników.
środa, 20 listopada 2013
Kuchnia kaszmirska. Ziemniaki smażone, a następnie gotowane na małym ogniu. Do tego pomidory i twaróg. Bardzo ważna jest tutaj również gama przypraw, które wzajemnie się uzupełniają tworząc na prawdę pyszne danie.
Danie świetnie nadaje się dla bezglutenowców.
Gotowane w wirtualnej kuchni z
CZYTAJ DALEJ
Aloo Dum
Kuchnia kaszmirska. Ziemniaki smażone, a następnie gotowane na małym ogniu. Do tego pomidory i twaróg. Bardzo ważna jest tutaj również gama przypraw, które wzajemnie się uzupełniają tworząc na prawdę pyszne danie.
Danie świetnie nadaje się dla bezglutenowców.
Gotowane w wirtualnej kuchni z
i
poniedziałek, 18 listopada 2013
Masło orzechowe z orzechów włoskich
W mojej diecie orzechy odgrywają istotną rolę. Ich cena niestety nie jest niska. Na szczęście orzechy włoskie miałam z swojego ogrodu. Bardzo mozolny proces, ale efekt wynagradza nam poświęcony czas. Masło nie jest tak kremowe jak to kupne z orzeszków ziemnych, ale nie jest to jego minusem
Ale jest niesamowicie zdrowe, znajdziemy w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez i mnóstwo witaminy E.
W smaku bije na głowę wszelkie inne smarowidła. Aż trudno nie wyjeść całego łyżeczką prosto ze słoiczka.
Chociaż domowe masło kokosowe jest równie dobre i tańsze. A dla wolących słodsze łakocie jest zawsze domowy krem snickers.
CZYTAJ DALEJ
Ale jest niesamowicie zdrowe, znajdziemy w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez i mnóstwo witaminy E.
W smaku bije na głowę wszelkie inne smarowidła. Aż trudno nie wyjeść całego łyżeczką prosto ze słoiczka.
Chociaż domowe masło kokosowe jest równie dobre i tańsze. A dla wolących słodsze łakocie jest zawsze domowy krem snickers.
niedziela, 10 listopada 2013
Uwielbiam połączenie banan-wanilia-orzech. Gości u mnie najczęściej na kolację razem z
twarożkiem. Ale można ja również wykorzystać w tostach francuskich.
Dodatek banana sprawia, że nie musimy dodatkowo dosładzać naszego dania.
W wirtualnej kuchni gotowałam z
CZYTAJ DALEJ
Bananowo-waniliowe tosty francuskie z migdałami
Uwielbiam połączenie banan-wanilia-orzech. Gości u mnie najczęściej na kolację razem z
twarożkiem. Ale można ja również wykorzystać w tostach francuskich.
Dodatek banana sprawia, że nie musimy dodatkowo dosładzać naszego dania.
W wirtualnej kuchni gotowałam z
Martynosia: http://codzienne- gotowanie.blogspot.co.uk/
wtorek, 5 listopada 2013
Cytrynowe Ciastka Sansy Stark
"Później podano nerkówkę, pasztet z gołębia i pieczone jabłka pachnące
cynamonem, a także cytrynowe ciasteczka posypane cukrem, lecz Sansa
czuła się już tak najedzona, że zdołała tylko zjeść dwa ciasteczka,
chociaż bardzo je lubiła."
Gra o tron
George R. R. Martin
Oglądacie "Grę o Tron"?
Ja tak. Bardzo przypadł mi do gustu ten serial. To, że jestem serialo-filmo-maniaczką jest powszechnie wiadome, a kiedy w grę wchodzi jeszcze nutka fantastyki, historii i długich sukni wiadomo, że będę fanką. I serial i książka są genialne.
Sansa nie należy do moich ulubionych bohaterek, jednak jej ciastka wyszły przepyszne.
Delikatne, puchate, mięciutkie. Przypominały mi trochę omlet biszkoptowy albo suflet.
W wirtualnej kuchni gotowałam z
CZYTAJ DALEJ
Gra o tron
George R. R. Martin
Oglądacie "Grę o Tron"?
Ja tak. Bardzo przypadł mi do gustu ten serial. To, że jestem serialo-filmo-maniaczką jest powszechnie wiadome, a kiedy w grę wchodzi jeszcze nutka fantastyki, historii i długich sukni wiadomo, że będę fanką. I serial i książka są genialne.
Sansa nie należy do moich ulubionych bohaterek, jednak jej ciastka wyszły przepyszne.
Delikatne, puchate, mięciutkie. Przypominały mi trochę omlet biszkoptowy albo suflet.
W wirtualnej kuchni gotowałam z
Dobromila http://dobrosmaki. blogspot.co.uk/
piątek, 1 listopada 2013
U mnie w domu nigdy nie jadło się bakłażanów, dlatego dla mnie jest to dosyć nowy smak. Na pierwszy ogień poszła wersja zapieczona w piekarniku pod pierzynką z serka wiejskiego i słoną nutą w postaci mojego ulubionego sera fety. Nadzienie wyjadałam już z patelni, a całość smakowała wybornie.
CZYTAJ DALEJ
Bakłażan zapiekany z mięsem i kaszą jaglaną
U mnie w domu nigdy nie jadło się bakłażanów, dlatego dla mnie jest to dosyć nowy smak. Na pierwszy ogień poszła wersja zapieczona w piekarniku pod pierzynką z serka wiejskiego i słoną nutą w postaci mojego ulubionego sera fety. Nadzienie wyjadałam już z patelni, a całość smakowała wybornie.
LinkWithin
Etykiety
aeroby
(1)
aktywność fizyczna
(1)
alkohol
(1)
amaretto
(2)
ananas
(1)
artykuł
(5)
awokado
(9)
baban
(1)
bakalie
(2)
bakłażan
(2)
bakterie
(1)
banan
(9)
banany
(21)
bataty
(3)
batonik
(1)
bazylia
(4)
berberyna
(1)
bez cukru
(6)
bez laktozy
(2)
bezglutenu
(6)
bieganie
(1)
biszkopty
(1)
błonnik
(1)
boczek
(1)
borówki
(1)
botwinka
(3)
brokuł
(13)
brukselka
(4)
brzoskwinie
(6)
budyń
(16)
bułka tarta
(1)
bułki
(2)
buraki
(1)
camembert
(1)
cebula
(21)
chałwa
(3)
chili
(1)
chilli
(4)
chleb
(2)
cholesterol
(2)
choroby metaboliczne
(1)
choroby tarczycy
(3)
ciasteczka
(1)
ciastka
(1)
ciasto
(7)
ciecierzyca
(4)
coca cola
(1)
cukier
(35)
cukinia
(8)
cukrzyca
(6)
curry
(3)
cynamon
(19)
cytryna
(9)
czekolada
(55)
czosnek
(16)
daktyle
(6)
deser
(2)
dieta
(5)
dietetyczne przepisy
(3)
dietetyka
(3)
domowe słodycze
(2)
domowesłodycze
(1)
drożdże
(20)
drożdżówki
(3)
dynia
(16)
dżem
(7)
erytrol
(2)
erytrytol
(8)
fasola
(10)
fasolka szparagowa
(2)
fast food
(1)
feta
(4)
figi
(1)
fit
(3)
fit słodycze
(4)
fodmaps
(1)
galaretki
(3)
garam masala
(1)
ghee
(1)
glukoza
(1)
gluten
(4)
gluten free
(11)
gouda
(1)
granola
(1)
grejpfrut
(1)
groszek
(3)
gruszka
(1)
grzyby
(1)
hashimoto
(1)
hemoglobina
(1)
IBD
(1)
ibs
(2)
imbir
(3)
insulinooporność
(3)
insuliooporność
(1)
inulina
(3)
jabłka
(28)
jabłko
(1)
jagody
(5)
jaja
(10)
jajka
(147)
jarmuż
(3)
jelito cienkie
(1)
jogurt naturalny
(32)
kajmak
(1)
kakao
(36)
kapusta
(3)
kardamon
(2)
kardio
(1)
karmel
(2)
karob
(1)
kasza gryczana
(1)
kasza jaglana
(7)
kasza manna
(2)
kasztany
(3)
kawa
(3)
kefir
(3)
kiełki
(1)
kinder
(1)
kisiel
(4)
kolendra
(1)
koncentrat pomidorowy
(5)
konkurs
(2)
koper
(1)
koperek
(1)
kremówka
(13)
krewetki
(2)
kruszonka
(1)
kukurydza
(10)
kurczak
(28)
kurkuma
(1)
kus kus
(5)
laska wanilii
(7)
limonka
(2)
lody
(1)
łosoś
(4)
majonez
(2)
mak
(5)
maka
(1)
makaron
(18)
makaron ryżowy
(1)
maliny
(3)
marchew
(1)
marchewka
(17)
margaryna
(14)
marmolada
(3)
masa
(1)
mascarpone
(5)
masło
(54)
masło orzechowe
(12)
maślan sodu
(1)
maślanka
(24)
mąka
(44)
mąka gryczana
(2)
mąka jaglana
(3)
mąka kukurydziana
(1)
mąka migdałowa
(4)
mąka orkiszowa
(1)
mąka pełnoziarnista
(58)
mąka pszenna
(57)
mąka ziemniaczana
(8)
mąka żytnia
(3)
mięso
(1)
mięso mielone
(14)
mięta
(2)
migdały
(9)
mikroelementy
(1)
mikroflora
(1)
mintaj
(2)
miód
(23)
mleczna kanapka
(1)
mleko
(26)
mleko kokosowe
(6)
mleko odtłuszczone
(1)
morele
(1)
mozzarella
(5)
muffiny
(6)
musli
(1)
musztarda
(1)
nadwaga
(1)
naleśniki
(1)
nasiona chia
(1)
natka pietruszki
(1)
nektarynka
(1)
nerkowce
(7)
ocet
(4)
odchudzanie
(3)
odżywka białkowa
(3)
ogórek
(5)
olej
(14)
olej kokosowy
(12)
oliwa
(24)
oliwki
(1)
orzech
(1)
orzechy
(32)
orzechy laskowe
(2)
otręby
(5)
owoce
(1)
pancakes
(1)
papryka
(18)
parmezan
(1)
pestki dyni
(1)
pesto
(2)
pęczak
(2)
pieczarki
(18)
pierogi
(1)
pietruszka
(2)
piramida zdrowego żywienia
(1)
pistacje
(2)
piwo
(1)
pizza
(2)
placuszki
(4)
płatki owsiane
(22)
płatki żytnie
(2)
pomarańcza
(4)
pomidory
(16)
popping
(2)
por
(11)
porzeczki
(1)
powidła
(1)
prebiotyk
(1)
probiotyki
(1)
przyswajalność
(1)
pszenica
(1)
publikacje
(2)
pudding
(1)
rabarbar
(5)
rak piersi
(1)
ricotta
(9)
rodzynki
(20)
rukola
(1)
ryba
(2)
ryż
(16)
rzeźba
(1)
rzodkiewka
(1)
salami
(1)
sałata
(3)
sałatka
(1)
seler
(1)
ser
(15)
ser pleśniowy
(3)
ser topiony
(2)
serek homogenizowany
(9)
serek wiejski
(5)
sernik
(11)
sezam
(2)
sibo
(2)
siemię lniane
(1)
skrobia
(1)
skyr
(1)
słodycze
(1)
słonecznik
(8)
smalec
(1)
soczewica
(9)
sos sojowy
(1)
spaghetti
(2)
sport
(1)
spotkanie
(1)
stewia
(4)
surowe kakao
(1)
surówka
(1)
suszone pomidory
(2)
syrop klonowy
(7)
szafran
(1)
szczypiorek
(2)
szparagi
(4)
szpinak
(12)
szynka
(8)
szynka parmeńska
(1)
śliwka
(1)
śliwki
(6)
śmietana
(11)
tarczyca
(2)
tofu
(2)
tort
(1)
tortilla
(2)
truskawki
(4)
tuńczyk
(4)
twaróg
(29)
tymianek
(1)
wafle ryżowe
(1)
warsztaty
(1)
warzywa
(1)
wędzona papryka
(1)
węglowodany
(2)
whiskey
(1)
wieprzowina
(1)
wino
(2)
wiórki kokosowe
(22)
wiśnie
(3)
witamina C
(2)
witaminy
(2)
wódka
(3)
wpc
(10)
wspólne gotowanie
(2)
współpraca
(2)
wysiłek fizyczny
(1)
wysokobiałkowe
(1)
zakwaszenie żołądka
(1)
zdrowa dieta
(7)
zdrowe odżywianie
(6)
zdrowe słodycze
(2)
zdrowie
(2)
zespół metaboliczny
(3)
ziemniaki
(18)
zupa krem
(1)
żelatyna
(1)
żelazo
(1)
żółtka
(6)
żurawina
(6)